Materiaalitehokkuus – sukellus levenevän katteen juurille
Materiaalitehokkuudella tarkoitetaan raaka-aineiden käytön optimointia – tuotetaan vähemmällä enemmän. Kate ja ympäristö kiittävät. Energian hinnan kallistuminen ja sidosryhmiltä tulevat paineet mahdollisimman vähän ympäristöä kuluttavaan toimintaan ohjaavat yritysten kiinnostusta tehokkaampaan materiaalivirtojen hallintaan.
Juuret Saksassa ja Japanissa
Koeteltuja työkaluja ja osaajia on onneksi tarjolla ja kehittämiseen saa myös taloudellista tukea. Saksassa ja Japanissa on MFCA-menetelmällä (MFCA = Material Flow Cost Accounting) optimoitu tuotantoa monilla toimialoilla.
Suomessa Motivan Materiaalikatselmus perustuu osin Saksassa luotuun malliin. Tarkemmin materiaalitehokkuudesta Motivan sivuilla.
Materiaalikatselmus lainaa leaniltä
Motivan materiaalikatselmus on monella tapaa sukua leanille; molemmissa optimoidaan ja pyritään välttämään turhaa. Leanissä vältetään turhaa tekemistä (hukka) ja sille tunnetaan useita ilmenemismuotoja.
Materiaalikatselmuksessa jahdataan prosessiin piiloutuvaa jätettä ja kyseenalaistetaan totuttuja materiaalikierron malleja datalla.
Leanille ja materiaalikatselmukselle yhteistä on mm:
- Datan kerääminen ja jalostaminen
- Visuaalinen tiedolla johtaminen
- Tiiminä tehdyt analyysit ja priorisoinnit
Molemmissa nykyistä prosessia ja työtapoja katsotaan armollisin, mutta kriittisin silmin – leanissä enemmän ihmisten, tavaran tai välineiden turhan liikkeen vähentämiseksi ja materiaalikatselmuksessa fokus on luonnollisesti materiaalinkäsittelyn järkeistämisessä.
Molemmissa katetta saadaan kasaan aiempaa enemmän, kun ihmiset kasataan yli osastorajojen viilaamaan ohjatusti prosessista ylimääräistä.
Katselmuksen toteuttaa Motivan hyväksymä katselmoija
Motiva kouluttaa materiaalihallinnan osaajia materiaalikatselmusten tekijöiksi. Konsultti vastaa työn etenemisestä ja raportoinnista Motivan mallin mukaan tuoden mukaan myös kokemuksensa sekä ulkopuolisen näkökulman. Lista hyväksytyistä katselmoijista on Motivan sivuilla. Teen katselmointeja yksin tai yhdessä toisen sertifioidun konsultin Sennix Oy:n Marjut Kotosen kanssa.
Katselmuksen vaiheet ja kesto
Alla olevassa kaavion yläosaan on kuvattu katselmuksen neljä päävaihetta ja alle kasattu tekijöitä, jotka myötävaikuttavat prosessin onnistumiseen. Hankkeen rajaus (koko toimipiste, yksi vai useampi valmistusprosessi, linjasto, jne) ja valmiiksi käytettävissä olevan datan määrä ja laatu sekä asetetut tavoitteet määrittävät pitkälti hankkeeseen tarvittavan ajan.
Yleensä yrityksessä kannattaa varautua 2-3 henkilötyöviikkoon, joka jakautuu koko katselmuksen ajalle ja useampiin ihmisiin. Vastaavasti konsultilla menee 2-3 henkilötyökuukautta valmisteluun, haastatteluihin, mittauksiin, analyyseihin ja tulosten kasaamisen. Työn jakautuminen määritellään alun tarjous-sopimusvaiheessa.
Sovittu laajuus, lähtötietojen laatu ja määrä ja työn jakautuminen vaikuttavat luonnollisesti katselmuksen kustannukseen. Motivan materiaalikatselmuksiin voi hakea 50 % tukea (enintään 15 000 €) Business Finlandilta. Samaan yritykseen voi kuitenkin tehdä useamman katselmuksen eri kohteisiin. Ohjeet täällä. Katselmuksen voi aloittaa omalla riskillä aikaisintaan hakemuspäivänä. Tyypillisesti huolellisesti täytetty hakemus käsitellään noin viikossa.
Menetelmistä ja osapuolista
Katselmuksen osapuolet ovat:
- Katselmoitava yritys
- Katselmuksen toteuttava Motivan hyväksymä pätevöitynyt katselmoija
- Motiva
- Business Finland
Katselmoiva konsultti tekee suurimman osan katselmuksen mittauksista ja analyyseistä, mutta varsinainen hyöty yritykselle saadaan, kun tulokset käydään läpi yhdessä. Ohjatuissa työpajoissa löydökset esitellään ja niiden pohjalta ideoidaan kehityshankkeita, jotka arvotetaan hinnan ja toteutettavuuden mukaan. Tyypillisesti Motivalle raportoiduissa materiaalikatselmuksissa on löydetty 3-5 % säästöpotentiaaleja liikevaihdossa mitattuna.
”Saatiin enemmän, kuin odotin!”
– Toimitusjohtaja, pohjanmaalainen PK-yritys materiaalikatselmuksen jälkeen